Uns joves cineastes gal·lesos faran un viatge personal fins els camps de batalla on van lluitar els seus familiars contra els feixistes. També participaran en el Festival Solidarity Park 2024 que es celebrarà a Malgrat de Mar del 30 de maig al 2 de juny.

A final d’aquest mes començarà el rodatge d’un documental que explica les vivències d’uns voluntaris gal·lesos de les Brigades Internacionals que van lluitar contra les forces feixistes a la Guerra Civil espanyola.

La història es centrarà en el recorregut que van fer l’Harold Davies i en Sidney Shosteck, tots dos besoncles de l’artista de Bedwas Tad Davies, que van marxar de Neath i Nova Jersey respectivament l’any 1937 per unir-se als seus camarades en la lluita contra la dictadura militar de Francisco Franco.

Harold i els seus companys gal·lesos, van viatjar a Londres per poder creuar clandestinament el canal de la Mànega fins a París, un cop allà, van travessar el país en direcció al sud fins a arribar a Marsella, i després van haver de creuar els Pirineus i arribar fins a Barcelona.

Mentrestant, Sidney i els seus compatriotes estatunidencs van desembarcar a París, des d’allà es van traslladar a Marsella on van embarcar al vaixell Ciudad de Barcelona.

Els cineastes recorreran totes les parades de l’expedició fins a arribar al poble en ruïnes de Belchite, on Sidney va perdre la vida lluitant per la República Espanyola.

L’equip de rodatge també té previst visitar Malgrat de Mar, el poble on els pescadors locals van salvar molts brigadistes quan el Ciudad de Barcelona es va enfonsar després de ser torpedinat per un submarí feixista l’any 1937.

El 2020, l’escultor britànic Rob MacDonald amb l’ajuda de l’arxiu local i voluntaris del poble, van crear un esdeveniment anual, el Festival Solidarity Park, que commemora aquests fets.

Aquest 30 de maig, a l’aniversari de l’enfonsament del Ciudad de Barcelona, Tad Davies farà una presentació sobre el seu oncle als estudiants que participen al projecte educatiu Solidarity Park i també parlarà durant la cerimònia que mostrarà els nous ulls de bou del Monument del Solidarity Park[2] .

Els productors de la pel·lícula esperen ressaltar una part de la història gal·lesa que sovint es passa per alt per a mostrar que Gal·les ha estat sovint un actor clau en l’escena mundial, així com per plantejar preguntes sobre cap a on es dirigeixen Espanya i Europa amb l’extrema dreta i el socialisme en general.

Tad Davies, guionista del projecte, va declarar:

“Estem molt il·lusionats per veure què trobem, no tots els dies pots reviure la història davant els teus propis ulls i recórrer el mateix camí que els teus avantpassats.

  • La història no són monuments i plaques, es filtra entre les esquerdes dels edificis que ens envolten, murmurant els seus secrets mig oblidats. A la casa burlesca abandonada de Cardiff, els comunistes enviaven en secret voluntaris a Espanya. Fa 80 anys, sota les noves cases tranquil·les de Tonypandy, centenars de feixistes i socialistes van lluitar feroçment per l’ànima de la ciutat… i la lluita segueix aquí, sota l’asfalt.

Però els humans també som monuments vivents: els nostres accents, la nostra política, les nostres conviccions, no van sorgir del no-res. No estem a coll de gegants, sinó de gent normal i corrent. Pagesos, miners, secretàries, tots ells van lluitar, i a vegades van morir, per un país que aparentment no tenia res a veure amb ells. Com és possible? Esperem esbrinar-ho.

Però no volem limitar-nos a parlar amb entusiasme d’història i de coses que han passat. Mentre recorrem les petjades fantasmals d’aquests voluntaris, volem saber què està ocorrent ara: amb l’auge de l’extrema dreta en tota Europa, el cap del rèptil feixista mai sembla estar molt lluny, ja sigui per la brutal repressió dels disturbis de París recentment o per la repressió dels polítics catalans que segueixen en la presó avui dia[3] [14] . I a veure quin significat té per a tots nosaltres la Guerra Civil espanyola”.

El director Joe Williams va afegir:

“És un privilegi increïble seguir els passos de lluitadors com els oncles de Tad. La Guerra a Espanya es va sentir tant a Gal·les com a qualsevol altre lloc. Es deia que les barricades antifeixistes “s’estenien des de Tonypandy fins a Madrid”. En el monument gal·lès als nostres morts a Espanya, estan gravades les paraules de La Passionara, líder comunista i republicana: “Quan l’olivera de la pau torni a tirar les seves fulles – Torneu!”. Vuitanta anys després, esperem tornar i honorar el seu sacrifici, el seu esperit i la seva memòria”.

Per a més informació, posi’s en contacte amb Mark Redfern en +44 7948 805 627 o enviï un correu electrònic a msredfern@protonmail.com.

Es pot sol·licitar un portaveu en anglès o gal·lès

Per a català o castellà: contacteu amb el Solidarity Park – info@solidaritypark.com

http://www.solidaritypark.com

Programa Festival 24 Solidarity Park – Solidarity Park

– Els detalls de la foto adjunta són: El director Joe Williams, a l’esquerra. El guionista Tad Davies, en el centre. El productor Mark Redfern, a la dreta.

Mark S Redfern

Periodista independent | Membre del NUJ