Solidarity Park

Memorial campaign for International Brigadistas of the Ciudad de Barcelona

Nederlands

Video

appeal picGedenkteken voor het schip Ciudad de Barcelona 1937

Door de Vrienden van de Ciudad de Barcelona

Het waren gewone mensen die iets bijzonders deden. Laten we ons weer in mondiale solidariteit samenkomen en een blijvend gedenkteken voor deze heldhaftige vrijheidsstrijder bouwen.

 Een project voor de eenheid!

Giften

Tegenwoordig geven veel vooraanstaande politici vluchtelingen en immigranten de schuld voor de problemen in de wereld. Zij gebruiken haat en schuld om hun programma’s te verdoezelen. Daar tegen vochten de Brigadisten. Ze stonden voor vrijheid en onafhankelijkheid voor alle in naam van de solidariteit.

De Internationale Brigades kwamen in de late jaren 1930 uit de hele wereld, om aan de kant van de Republikeinse Spanje tijdens de burgeroorlog de opmars van de fascisten te stoppen.

Op 30 mei 1937 werd de Ciudad de Barcelona, een schip dat minstens 300 Brigadisten uit Frankrijk bracht, door een fascistische torpedo voor de kust van Malgrat de Mar, Catalonië, verzonken. Het exacte aantal gestorven Brigadisten is nog immer onduidelijk, er zijn echter van hen ten minste 45 gedood. Veel meer zouden gestorven zijn als mensen uit Malgrat de Mar niet zo snel naar hun redding waren gespoed.

jack 4png

“Het was een nogal smerige aangelegenheid. Sommige jongens werden gedood toen ze lagen te slapen, anderen werden benedendeks ingesloten en we hoorden ze de Internationale zingen”Jack Freeman uit de USA.

(Meer informatie over de historische gebeurtenissen: www.ciudaddebarcelona1937.wordpress.com)

Deze helden hebben hun leven gegeven voor de droom van een betere wereld voor iedereen. Ze vochten niet voor een land, maar een idee: volledige gelijkheid voor de hele mensheid.

We moeten zij noch de lokale bevolking, die hen gered hebben, vergeten. Waarvoor zij alle vochten zijn waardevolle lessen in de wereld van vandaag. Help ons om deze te verspreiden!

We willen een gedenkteken creëren, om zowel de Brigadisten en de plaatselijke bevolking van Malgrat de Mar te eren en wij geloven, dat dit de beste manier is om weer zowel de internationalen en lokale gemeenschappen bij elkaar te krijgen. Dat is, waarom het bij dit Project Solidariteit Park gaat!

 Wat zijn onze hoofddoelstellingen?

 • Een significant monument te creëren voor de Brigadisten in Malgrat de Mar.
 • Om het tot een open gemeenschapsproject te maken
 • Meer historische gegevens en feiten te ontdekken
 • De nieuwe generaties uit te leggen waarvoor de Brigadisten voor stonden

 Wie we zijn en hoe we het samen kunnen doen.

De deelnemers aan het project zijn een grote mix van vrijwilligers; de lokale bevolking, historici, families van overlevenden en internationale mensen. Het concept, dat wordt ondersteund door de lokale gemeenteraad, werd ontwikkeld door de in Catalonië levende Britse kunstenaar Rob MacDonald en visueel door een jonge lokale architect, Jordi Ribo Moncusí tot leven gebracht.

V02 2

We willen doorgaan om deze gemeenschap te vergroten bij de totstandkoming van het project, waarin we:

 • Betrek lokale jonge mensen in het ontwerp van het monument
 • Het organiseren van educatieve en praktische workshops
 • Iedereen uitnodigen om te komen en betrokken te zijn bij de oprichting van de kunst
 • Het historisch onderzoek voort te zetten
 • Een gemeenschap creëeren om het verhaal te leren kennen en te verspreiden
 • Het ontwikkelingsproces van het monument open daar stellen

 Hoe zal het monument er uit komen zien?

De inspiratie van de kunstenaar uit de verslagen van de Brigadisten, die de Internationale zongen toen de boot onder ging. Dit omvat rapporten over de naamgever van de kunstenaar “Robert MacDonald”. Solidariteit park wordt gevisualiseerd als een nuttig gebied waar mensen zitten, communiceren om de waardevolle lessen uit het verleden te evalueren.

X01 1

Het artistieke werk bestaat uit 60 sculpturen die zingende figuren aan boord van een conceptueel schip voorstellen, en zetels heeft die als golven gevormt zijn.

Elk beeld zal identiek van vorm zijn en daarmee de eenheid van de strijd van de Brigadisten uitdrukken, maar elk zal individueel gevormde eigenschappen hebben die de verschillen tussen ons allen uitdrukken.

Aan de zijkant van het monument  worden “community portholes” (communautaire patrijspoorten) aangebracht. Zij worden in steen gehouwen vensters uit het verleden, dat een breder verhaal van deze gebeurtenissen  vertellen. Het is de bedoeling dat deze patrijspoorten ontworpen worden door studenten van de plaatselijke middelbare scholen.

Het echte schip mag gezonken zijn, maar dit zal niet zinken, maar hoog op een stenenterras met een beeld van de wereld staan, waardoor het een symbool van de veerkracht van de menselijke solidariteit wordt.

 Waarvoor wordt dit geld benut?

Het doel van 15.500 € is voor de eerste fase van het project, met dit geld zijn we van plan:

 • De steen en de materialen voor de sculpturen te kopen
 • De 60 stenen beelden van de Brigadisten te maken. Gemaakt van lokale kalksteen, zal elk een maat van 48cm x 36cm x 16cm hebben. Elk beeld kost minimaal € 200.
 • Maken en snijden van de “communautaire patrijspoorten”
 • De campagne om de gemeenschapsinbedding te ontwikkelingen

Dit budget is het vereiste minimum, dat door de tijd door elke vrijwilliger wordt ondersteund. We hopen, dat we deze doelstelling overschrijden en lokale workshops op te richten en andere initiatieven kunnen bouwen. Als het klaar is, zal het beeld worden overgedragen aan de gemeente, die samen met ons gezamenlijk het werk zal implementeren.

Daarom vragen wij u, om uw geld en uw tijd vrijwillig beschikbaar te stellen, om dit project mogelijk te maken.

Gelieve doneer en deel het project.

Giften

 Meer informatie

Sluit je aan bij de Facebook-groep – achtergrondverhalen, volledige fotogalerij, ontwerpen, regelmatige updates over het proces en hoe we het geld gebruiken. “Ciudad de Barcelona 1937 Memorial”

www.facebook.com/groups/1613273978897986

Voor meer informatie over de gebeurtenissen van die tijd: www.ciudaddebarcelona1937.wordpress.com

Meer informatie over de kunstenaar: http://badartworld.net/index.php/2017/05/22/heldenhafte-kampfer-fur-die-freiheit/

www.robmac.eu

Voor hulp bij de campagne

 

 

 

%d bloggers like this: