Solidarity Park

Memorial campaign for International Brigadistas of the Ciudad de Barcelona

Català

Un projecte per la unitat!

cat correct png

Clica per video subtitulat en Català

Donar aquí

Els brigadistes internacionals defensaven la solidaritat, la justícia i la llibertat, un món igualitari per a tota la humanitat. En aquests temps en què el populisme de dretes està guanyant molts vots en molts llocs arreu del món, és més important que mai que combatem la intolerància i la culpa cap als estrangers, immigrants i refugiats.

Els brigadistes internacionals van venir des de tot el món a finals dels anys trenta per a donar suport a l’Espanya republicana a la guerra civil, units per frenar el creixement de l’extrema dreta feixista.

El 30 de Maig de 1937, el Ciutat de Barcelona, un vaixell on venien uns 300 brigadistes des de França, va ser enfonsat per un torpede feixista a la costa de Malgrat de Mar, Catalunya.

Ara, en el seu 80 aniversari, encara s’estan duent a terme investigacions històriques, ja que el vaixell navegava en condicions de clandestinitat. Sabem d’almenys 45 morts, molts altres van morir desconeguts, perduts al mar. La gent de Malgrat de Mar va sortir al rescat, tot i així, molts van quedar atrapats al vaixell, cantant ‘La Internacional’ mentre s’enfrontaven a la mort.

jack 4png

Foto > “Va ser un negoci molt brut. Alguns companys van ser assassinats mentre dormien, alguns estaven atrapats sota coberta, podíem sentir-los cantant ‘La Internacional’.”

(Més informació sobre els fets: https://ciudadbcn37.wordpress.com/history-links/)

Aquests herois van donar les seves vides pel somni d’un món millor per a tothom. No estaven defensant un país, lluitaven per una idea: Igualtat per a tota la humanitat. No hem d’oblidar-los ni a ells ni a la gent a la qual van venir a donar suport. Allò que tots ells defensaven són valuoses lliçons per avui dia. Ajuda’ns a propagar-les!

Volem fer un memorial per a honorar tant als brigadistes com a aquella gent de Malgrat de Mar i creiem que la millor manera de fer-ho és unint un altre cop a les comunitats local i internacional. Això és el Solidarity Park!

Quins són els nostres objectius clau?

 • Fer un memorial notable als brigadistes a Malgrat de Mar.
 • Convertir-lo en un projecte de participació comunitària.
 • Destapar més fets i dades històriques.
 • Explicar a les noves generacions què defensaven aquests brigadistes.

Qui som i com ho podem fer?

Els participants del projecte són una àmplia barreja de voluntaris, gent local, historiadors, familiars dels brigadistes i gent internacional. El disseny conceptual ha sigut ideat per l’artista britànic Rob MacDonald, resident a Catalunya, i visualment portat a la vida per un jove arquitecte local, Jordi Ribó Moncusí.

Ens agradaria continuar estenent aquesta comunitat en el desenvolupament del projecte:

 • Involucrant a la joventut local en el disseny de parts clau del memorial.
 • Fent tallers educatius i pràctics.
 • Invitant a tothom a participar en el procés de creació de les obres.
 • Continuant amb la investigació històrica.
 • Construint una comunitat per a aprendre i explicar el que va passar.
 • Mostrant el desenvolupament del procés del memorial obertament.

Com serà el memorial?

L’artista va treure la inspiració dels relats sobre els brigadistes cantant ‘La Internacional’ mentre el vaixell s’enfonsava, entre ells el brigadista “Robert Macdonald”, que coincideix en nom amb l’artista.

_1

Solidarity Park es visualitza com un lloc d’ús on la gent pugui seure, interactuar i fer contemplació sobre aquestes valuoses lliçons del passat.

L’obra consisteix en 60 figures esculpides representades cantant a bord d’un vaixell conceptual, amb un seient a la base en forma d’ones. Cada figura serà idèntica en forma, representant la unitat de la lluita dels brigadistes, però alhora, cadascuna tindrà facetes diferents, expressant així la diversitat de tots nosaltres.

Als laterals del casc del vaixell hi haurà les ‘claraboies comunitàries’. Aquestes seran finestres al passat, que explicaran en imatges i més àmpliament el que va passar aquell dia. La intenció és que siguin dissenyades per estudiants de secundària de la localitat.

X01 1

Pot ser que el vaixell real s’enfonsés, però aquest vaixell conceptual no s’enfonsarà, aquest estarà navegant alt a través d’un pati de pedra amb forma de mapa mundial, símbol de la resistència de la solidaritat humana.

Què farem amb els diners?

L’objectiu de 15.500€ és per a la primera fase del projecte. Un cop completats els treballs d’escultura seran donats a l’ajuntament qui, juntament amb nosaltres, implementarà els treballs de construcció.

Amb aquesta quantitat podrem:

 • Comprar les pedres i altres materials per a les escultures i talles.
 • Fer les 60 escultures dels brigadistes (De 48x36x16cm i en pedra calcària local, cadascuna costant un mínim de 200€).
 • Dissenyar i tallar les ‘claraboies comunitàries’.
 • Desenvolupar la campanya de participació comunitària.

És un pressupost ajustat que es complementarà amb el temps voluntari de tots. Tenim l’esperança de poder sobrepassar l’objectiu i estendre els tallers locals i altres iniciatives.

Ara necessitem la teva ajuda per fer possible aquest projecte. Si us plau, dona i comparteix.

Moltes gràcies per la teva donació!

 Donar aquí

Com fer una donació:
Les donacions es fan des de la pàgina de la campanya en chuffed.org, en anglès, a les columnes de la dreta: Hi ha l’opció de fer una donació normal o de triar una recompensa, “perks”, en agraïment per la teva donació (al final d’aquest escrit expliquem quines són). Un cop selecciones fer la donació veuràs que la quantitat es superior a la que has triat.  Això és perquè chuffed.org per una banda ha de cobrar 3-4% de taxes per l’empresa que tramita el pagament i per l’altra et dona la opció de fer un donatiu a la seva plataforma. Això últim és opcional i es pot editar; chuffed.org es una plataforma que dona suport a causes socials y, al contrari que altres plataformes, no cobra percentatges de les donacions.  La resta del pagament es fa com normalment;  has d’entrar les teves dades i al final tens opció de rebre seguiments i de que no surti el teu nom a la llista de donants. Si trobes que tens problemes y necessites ajuda, o prefereixes fer servir un altre mètode de pagament, posa’t en contacte: Ciudadbcn37@gmail.com

Més informació:

%d bloggers like this: