Solidarity Park

Memorial campaign for International Brigadistas of the Ciudad de Barcelona

Malay

appeal picSolidarity Park – Sesuatu memorial masyarakat untuk Briged Antarabangsa!
Pada 30hb Mei 1937, Ciudad de Barcelona, sebuah kapal yang membawa
sekitar 300 ‘brigadistas’ yang berhasrat menolong usaha-usaha revolusioner dalam Perang Saudara Sepanyol, telah ditenggelami oleh torpedo pihak fasis.
Mengikut anggaran, sekurang-kurangnya 45 Brigadistas mati pada hari itu, banyak lagi juga meninggal dunia dan tidak diketahui oleh sebab hilang di laut kerana Ciudad De Barcelona belayar secara sembunyi untuk mengelakkan pengesanan pihak lawan.
Ramai orang juga terperangkap di dalam kapal itu, akaun saksi mengatakan brigadistas menyanyikan ‘Internationale’ pada masa mereka tenggelam kepada kematian mereka.
Cerita ini memberi inspirasi untuk kerja-kerja seni projek ini. ‘Brigadistas’ tersebut berdiri teguh untuk perpaduan, keadilan dan kebebasan; dengan dunia yang saksama untuk seluruh umat manusia.
Pada hari ini, apabila populisme sayap kanan semakin mencapai populariti dan kemenangan undi di pelbagai tempat di seluruh dunia, ia adalah amat penting untuk memerangi ketaksuban menyalahkan pekerja asing, immigran dan pelarian, dengan menawarkan penyelesaian sebenar masalah dunia adalah Sosialisme.
Mewujudkan peringatan ini dan menerangkan bahawa peristiwa masa lampau dapat mendidik generasi baru.
Projek ini akan berasaskan komuniti dan penyertaan dalam kaedah untuk mewujudkan kerja-kerja seni. Dengan berbuat ini, kita merancang untuk menyatukan kembali masyarakat tempatan dengan antarabangsa.
Sila membantu dengan berkongsi perjuangan kita!
Dalam Perpaduan, internasionalisme dan perpaduan
Rakan “Ciudad de Barcelona”

menderma sini

%d bloggers like this: