Solidarity Park

Memorial campaign for International Brigadistas of the Ciudad de Barcelona

Capeta de premsa català

for taller oberts

Capeta de premsa català – descarregar

Nota de Premsa català

“Es descobreix un esdeveniment important en la història de la classe obrera a través de la participació”

“Parc Solidaritat: un monument diferent, rellevant per avui”

Context històric: “Ciutat de Barcelona”

Les Brigades Internacionals van venir d’arreu del món per aturar l’ascens de l’extrema dreta, i per lluitar contra el feixisme a la guerra civil espanyola (1936-39). Creien en la solidaritat internacional i volien un món millor i més equitatiu per a tots.

El dissabte 30 de maig de 1937, el vaixell “Ciutat de Barcelona” va salpar de França, amb aproximadament 300 brigadistes a bord, camí d’Espanya. A primeres hores de la tarda del diumenge, el viatge va desembocar en el caos. Mentre navegava davant de la costa de Lloret de Mar, al nord de Barcelona, el vaixell va ser torpedinat per un submarí feixista italià, i es va enfonsar en menys de deu minuts davant de Malgrat de Mar.

Recordo un cop fort i tota la nau va tremolar. En qüestió de minuts, es va inclinar bruscament i va començar a descendir. La confusió, el soroll i els crits / (el pandemoni) van seguir mentre els homes corrien cap als pocs bots salvavides. Recordo que un bot va bolcar i es va estrellar contra els seus ocupants. Recordo els rostres dels homes atrapats en els portells. I sobretot, recordo alguns mariners arrencant tot el que podia flotar i ho llençaven al mar […] quan vam arribar a terra ferma, vam trobar cents de vilatans esperant amb tovalloles, flassades i inclús una mica de licor.

Abe Osherhoff, voluntari i supervivent estatunidenc, 1937

Els supervivents recorden que quan el vaixell s’enfonsava, els brigadistes cantaven la “Internacional” en un últim acte de valentia i solidaritat.

Segons els historiadors locals, hi havia entre 250 i 300 persones a bord del vaixell, 46 van morir. Es coneixen uns 121 supervivents, però encara se’n desconeixen molts més. Les accions dels vilatans de Malgrat de Mar, especialment dels pescadors, van salvar moltes vides aquell dia, tot i que 23 voluntaris més van perdre les seves vides més tard a terra espanyola.

El memorial

El 1938, les Brigades Internacionals van produir un document intern en el que es demanava un monument commemoratiu a les víctimes del “Ciutat de Barcelona” a primera línia de platja. S’afirmava que eren “voluntaris heroics per la llibertat” assassinats per “pirates feixistes”.

Però l’enfonsament del Ciutat de Barcelona es va convertir en una tragèdia oblidada; com moltes altres històries de la Guerra Civil Espanyola, molta història es va perdre o silenciar durant la dictadura feixista de Francisco Franco (1939-75)

Seria gairebé 80 anys després d’aquella petició d’un memorial per part dels companys brigadistes, que començaria  un projecte, després d’una estranya coincidència.

Natiu de Rugby, Anglaterra, i actualment resident a Catalunya, l’artista Rob MacDonald va decidir començar un projecte commemoratiu després de llegir sobre el seu homònim, un brigadista escocès que es va enfonsar amb el vaixell:

“Em va impactar. Aquí hi ha aquest tipo , Rob Macdonald, que tenia 23 anys, que no va arribar a la guerra civil espanyola, que va arriscar la seva vida. Ell tenia més o menys les mateixes idees polítiques que jo. Un dels camins per mi amb aquest projecte ca ser trobar a la seva família i conèixer-lo una mica més. És un individu amb el que tinc una connexió realment poderosa.”

Rob MacDonald va decidir crear un memorial. Sens dubte, el projecte inicial va començar a créixer degut a l’interès d’uns educadors, historiadors, músics i activistes locals i internacionals.

Va ser llavors quan va sorgir l’essència del Solidarity Park, com comenta l’artista:

“Aquest és un monument i un projecte per a tots” És per això que no vull anar al meu taller, tallar la peça i presentar alguna cosa. Vull que la gent digui: “Vaig ajudar a fer això, aquesta és la meva història”.

La creació del “Solidarity Park”

Està planejat acabar el monument el maig del proper any, per commemorar el 82è aniversari de l’enfonsament del vaixell. Estarà ubicat a la platja de Malgrat de Mar, davant del passeig marítim, on es va enfonsar.

Quan s’hagi acabat, el Solidarity Park constarà de 60 escultures de mig metre d’altura, tallades en pedra calcària local. Les figures, que representen als brigadistes, seran immortalitzats cantant la “Internacional” a bord d’una interpretació abstracta d’un vaixell.

El vaixell real pot haver-se enfonsat, però el vaixell conceptual es representarà a dalt d’un mapa del món, i es convertirà en un símbol de la resistència de la solidaritat humana.

Les 60 figures seran idèntiques en la seva forma, per representar la unitat de la lluita dels Brigadistes, però cada una tindrà trets individuals tallats que expressaran la diversitat de tots nosaltres (veure imatges).

S’inclouran en els costats del monuments els “communityportholes”, finestres tallades en pedra que mostren les interpretacions de l’enfonsament del “Ciutat de Barcelona” dissenyades per estudiants participants del projecte.

Participació

El monument ha estat i continua essent un treball de participació. Els tallers públics dirigits per MacDonald han esperonat a persones de tota Catalunya a venir i ajudar a tallar les escultures de pedra. Fins ara, cents han cooperat i l’objectiu és que 1.000 persones participin en l’acte físic de tallar la pedra.

En associació amb el Solidarity Park, professors de països com Espanya, Alemanya i Austàlia, i de diferents especialitats com història, art, anglès, català i castellà, han estat treballant en un projecte educatiu sobre l’enfonsament del “Ciutat de Barcelona”. S’esperona als estudiants a realitzar investigacions i l’enfocament es centre en els aspectes positius de l’internacionalisme.

Els estudiants també participen directament en els aspectes de disseny del monument i ajuden a crear-lo, en particular els “communityportholes” (com s’ha mencionat anteriorment).

A més a més, artistes de tot el món estan produint imatges dels Brigadistes desconeguts del “Ciutat de Barcelona”.

Una exhibició dels esforços participatius que s’han dut a terme, vitals per el procés de creació del monument commemoratiu final, es podrà veure a “Brigadistes Return” (exposició en el Centre Cívic de Malgrat de Mar, el novembre de 2018).

Col·laboració

A part de la col·laboració activa, el projecta ha inspirat una col·laboració de gran abast:

A data d’avui, s’han recaptat més de 17.000€ amb una campanya de micromecenatge, l’objectiu és arribar als 20.000€ que són costos de la primera fase del projecte. https://chuffed.org/project/solidarity-park

El cost restant de la instal·lació i els treballs addicionals seran coberts per l’Ajuntament local.

Els detalls del projecte s’han traduït voluntàriament en més d’una desena d’idiomes.

El cantant folklòric Eric Falconer ha escrit una cançó sobre el “Ciutat de Barcelona” exclusivament per la campanya del Solidarity Park.

“s’espera que aquest projecte de participació comunitària sigui el començament d’altres projectes similiars on l’art, la història i la comprensió política tornin a estar a mans de la gent. Només ho podem intentar!

Rob MacDonald

 

Contactes

Premsa Solidarity Park – Catherine Howley infosolidaritypark@gmail.com

Oficial de premsa (Malgrat de Mar) – Montse: premsa@ajmalgrat.cat

Regidor de cultura (Malgrat de Mar) – Paco: marquezcfj@ajmalgrat.cat

Artista – Rob MacDonald – ciudadbcn37@gmail.com

Historiadora – Sonia garangou tarres – sgarango@xtec.cat

Arxiu – Josep Maria Jujol – Arxiu@ajmalgrat.cat  (+34) 939764714

Enllaços addicionals

www.solidaritypark.com

documents històrics, dissenys de projectes i dibuixos, il·lustracions d’estudiants, xarxes socials, missatges de suport de Ken Loach, abast internacional: el projecte en 15 idiomes.

Vídeos: promoció d’exposicions, vídeo de Crowd-funding, “Parc Solidari: la història fins ara”, Com fer un brigadista, vídeos participatius per a estudiants.

Pàgina de crowdfunding http://www.chuffed.org/project/solidarity-park

 

Página web de l’artista http://www.robmac.eu

%d bloggers like this: