Solidarity Park

Memorial campaign for International Brigadistas of the Ciudad de Barcelona

PROGRAMA OFICIAL DEL 85è ANIVERSARI DE L’ENFONSAMENT DEL CIUTAT DE BARCELONA I  SOLIDARITY PARK 2022

Presentació

Guerra civil espanyola. 30 de maig de 1937. Diumenge. Davant de la costa de Malgrat un submarí franquista enfonsa el vaixell Ciudad de Barcelona que porta brigadistes internacionals de Marsella a Barcelona. Els supervivents reben l’ajut de la gent de Malgrat. El vaixell resta a l’aigua, enfonsat. Anys més tard, en ple franquisme, serà esmicolat per obtenir-ne ferro.

85 anys després, inaugurem un monument, conegut com a Solidarity Park, obra de l’escultor anglès Rob MacDonald, que s’ha pogut dur a terme gràcies a la participació comunitària i al suport municipal. Un monument que vol perpetuar la memòria d’una història, la dels brigadistes que hi anaven, que s’ha reconstruït gràcies a la recerca dels darrers anys. 

La història mai s’acaba. Justament la d’història del Ciudad de Barcelona ens permet apropar-nos al passat, al nostre passat, al passat de tots. És un punt d’arribada i també un punt i seguit. La desinteressada participació de persones i col·lectius d’arreu del món així ens ho fa pensar.

Gràcies a tots els que fan possible aquest conjunt d’actes que, com veureu, compta amb la participació d’alumnes i professors de centres educatius de diverses poblacions, corals d’arreu del món, un grup de recreació històrica, entitats de recerca… I sobretot, un agraïment als familiars dels brigadistes del Ciudad de Barcelona que ens acompanyaran.

Activitats

Divendres 27 de maig

11h 

Recepció Oficial per part de les autoritats municipals i representants d’entitats i associacions de recuperació de la memòria històrica. 

Espai: Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal.

11:30 h

Trobada d’estudiants i familiars de Brigadistes Internacionals. Hi participen les Escoles Fonlladosa, l’institut Ramon Turró, l’Institut Escola Lloret de Mar, l’escola Vedruna i Conny Dahmen en representació dels seus alumnes de l’institut Johann-Gottfried-Herder de Colònia, Alemanya.

18 h 

Conferència “Brigades internacionals i multilingüisme”, a càrrec de Lourdes Prades i Ramon Naya.

Espai: Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal.

19 h 

Obertura de les exposicions: “Brigades internacionals i multilingüisme” i  “Dissenyant els ulls de bou per a Solidarity Park”.

“Brigades internacionals i multilingüisme”

L’exposició vol mostrar com una comunitat multilingüe tan heterogènia, i durant un període de temps tan breu, viu, conviu i sobreviu a una guerra. Malgrat la diversitat de llengües i cultures que podien separar-los, hi havia un denominador comú entre tots els seus integrants: el compromís de lluitar per un ideal. La voluntat d’assolir-lo els va fer superar la barrera idiomàtica. Com diuen els mateixos brigadistes: “Parlem diferents idiomes però una mateixa llengua”.

Comissaris de l’exposició: Ramon Naya i Lourdes Prades.

Amb el suport de SIDBRINT i Pavelló de la República / Secció de contemporània (Universitat de Barcelona).

“Dissenyant els ulls de bou per a Solidarity Park

Aquesta exposició forma part del projecte comunitari Portholes (Ulls de bou) treballada en el marc pedagògic del Solidarity Park. Consta d’una selecció dels ulls de bou dissenyats per estudiants de diferents instituts i que formaran part del monument Solidarity Park. Hi haurà l’oportunitat de votar els dissenys que s’afegiran al monument l’any que ve. Hi han participat alumnes de l’institut Martí Pous de Barcelona, La Salle de Montcada, l’institut Johann-Gottfried-Herder de Colònia, l’institut Ramon Turró, les Escoles Fonlladosa, l’Escola Vedruna i l’IE Lloret de Mar.  

Les exposicions estaran obertes del día 27 de maig fins el 3 de juliol. Horari: de dilluns a divendres no festius de 10:00 a 14:00. Diumenges de 11:00 a 13:30. Dissabtes tancat  

Espai: Sala Joaquim Garriga i Riera (Arxiu Municipal). 

19:30 h

Discurs de la Pasionaria.

La Associació La Voz Ahogada Projecte Escènic representarà el discurs que va fer la Dolores Ibarruri “la Pasionaria” durant la despedida a les Brigades Internacionals a Barcelona l’any 1937. 

Espai: Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal.

20:30 h 

Inauguració de l’exposició: “Historia, art i procés al Solidarity Park en imatges” . 

Exposició dissenyada per l’escultor Rob MacDonald amb imatges i art que mostra la participació més àmplia del projecte Solidarity Park.

Espai: Ateneu Popular “el Rovell”

21.30 h 

Concert amb Sergio & Núria.

Sergio & Núria són un duo de versions de grans clàssics i estàndards de diferents gèneres, de tots els temps, especialment seleccionats, per tots els públics.

Espai: Ateneu Popular “el Rovell”

Dissabte 28 de maig

10-12 h 

Mercat d’entitats i associacions de memòria històrica.

Amb la participació de les entitats: Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya, Associació Catalana d’Expresos Polítics de Catalunya, Associació La Voz Ahogada Projecte Escènic, Grup de Recerca de Memòria Històrica de Mataró, Amical Antics Guerrillers de Catalunya i Amical de Mauthausen. 

Espai: Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal.

11 h 

Museu vivent de la rereguarda durant la Guerra Civil.

El grup de recreació històrica XV Brigada Mixta representarà escenes de la vida quotidiana durant la guerra civil i com va ser part de l’atenció mèdica als supervivents de l’enfonsament del Ciudad de Barcelona

Espai: Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal.

12 h 

Presentació del llibre Les aigües de l’oblit. Una història dels brigadistes internacionals del Ciudad de Barcelona, de la historiadora Sònia Garangou Tarrés.

Intervindran: Josep Maria Crosas (Arxiu Municipal) i l’autora del llibre.

Espai: Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal.

16 h 

Mercat d’entitats i associacions de memòria històrica.

17 h

Concert de música coral

Amb la participació de les corals: Coral Atzavara (Malgrat de Mar), Coral Contrapunt (Malgrat de Mar), Coral Si Bemoll (Malgrat de Mar), Coral Arsnova (Lloret de Mar), Coral Roig Encès (Barcelona), Coral dels Iaioflautes (Barcelona), Le Cri du Choeur (Toulouse), Reclaim with Song (Suècia), Zbor Praksa (Croacia),  Didcot Red Kites (Regne Unit), Cor Cochion (País de Gales).

Espai: Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal.

20 h

Sopar Popular

Pa amb tomàquet, embotit i un got de vi. 

Bo d’ajut: 3€

Espai: Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal.

21 h

Concert de música folk i cançó d’autor

El grup “Saco e Vanzetti” reivindiquen la música d’autor més vinculada a la protesta i la lluita pels drets socials. 

Espai: Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal.

Diumenge 29 de maig

11 h

Inauguració del Solidarity Park

Presentació de l’acte a càrrec de Mireia Serrano i Assumpta Mercader. Comptarem amb la presència de familiars de brigadistes internacionals, d’en Rob MacDonald, de les autoritats locals, de la Generalitat i d’entitats de memòria històrica.

Actuació musical de diferents corals tant internacionals com locals.  

Espai: Monument Solidarity Park ubicat al passeig de Mar, davant de l’estació de tren

13 h

Dinar de cloenda i germanor. 

Espai: Hotel Papi

Preu: 12€

Dilluns 30 de maig

Ofrena floral

Durant el dia es durà a terme ll’ofrena floral davant del monument Solidarity Park per part de les famílies dels supervivents. 

Donate https://chuffed.org/project/solidarit…

Join our email list – http://eepurl.com/huYsHn

Email – info@solidaritypark.com

Facebook Page – https://www.facebook.com/Solidaritypark YouTube – https://www.youtube.com/channel/UCJ-0…

Facebook group . https://www.facebook.com/groups/solid…

Facebook Twitter – https://twitter.com/solidarity1937

Instagram – https://www.instagram.com/solidarity_…

%d bloggers like this: