Solidarity Park

Memorial campaign for International Brigadistas of the Ciudad de Barcelona

svenska

Hjälp till att skapa Solidaritetsparken – ett lokalsamhällesmonument för Internationella brigaderna

Video

30 maj 1937 sänktes Ciudad de Barcelona, ett skepp färdande 300 frivilliga antifascister från Marseille till det spanska inbördeskriget, av en fascistisk undervattensmissil precis utanför Malgrat de mars kust i Katalonien.

Lokalinvånare i Malgrat skyndade för att hjälpa offren och många räddades tack vare deras insatser. Många andra dog den dagen när de drunknade eller inte kunde ta sig loss från lägre däck. Skeppet reste i hemlighet och därför har många dödsoffer också varit okända. Vittnen har uppgett att de spanienfrivilliga sjöng Internationalen samtidigt som de höll på att sjunka mot sin död.

Denna händelse har inspirerat projektet ”Solidaritetsparken”. Vi vill återvinna det historiska minnet genom att göra en minnesplats för att hedra både de spanienfrivilliga och befolkningen i Malgrat för deras solidaritetshandlingar.

Och vi vill skapa denna minnesplats på ett deltagande sätt genom att involvera lokalsamhället i skapandet av konstverken och återförena lokala och internationella gemenskaper. Genom att skapa denna minnesplats och förklara de sammankopplade händelserna hoppas vi att nya generationer inser vikten av att minnas vår historia.

I dessa tider är det mycket viktigt att vi bekämpar trångsynthet och skuldbeläggande av immigranter och flyktingar. Det var precis vad de spanienfrivilliga stod för: solidaritet, rättvisa och frihet – en jämlik värld för hela mänskligheten. För en socialistisk värld. De hade ädla övertygelser som vi behöver hylla idag.

Skulle du vilja hjälpa oss? Vi samlar in pengar för att genomföra projektet. Du kan hjälpa genom ett bidrag till vår insamlingskampanj och genom att dela information om kampanjen via e-post och sociala medier. Du kan också involvera dig genom att gå med i vår Facebookgrupp.

Stort tack för ditt stöd!

I enighet och i internationell solidaritet,
Vänner till ”Ciudad de Barcelona”

Mer information:
Kampanj-hemsidan http://www.chuffed.org/project/solidarity-park
Kampanjbloggen: http://www.ciudadbcn37.wordpress.com
Öppna Facebookgruppen: Ciudad de Barcelona 1937 Memorial
E-post: ciudadbcn37@gmail.com

%d bloggers like this: