Solidarity Park

Memorial campaign for International Brigadistas of the Ciudad de Barcelona

Escola australiana participant en el projecte de Solidarity Park

7.6

Lorraine Yeomans – Professora d’art, Austràlia

English

Els meus estudiants de l’institut Nowra, Austràlia i jo vam participar en el projecte de Solidarity Park des del març fins al maig de 2018. Això va culminar en la meva visita a Malgrat de Mar, Catalunya, a finals de maig del 2018.

El projecte de Solidarity Park és un projecte de memòria participativa per als Brigadistes Internacionals del vaixell Ciudad de Barcelona enfonsat en la Guerra Civil Espanyola l’any 1937.

Abans de la meva visita a Espanya, vaig fer 4 tallers d’arts amb els meus estudiants. Vam aprendre sobre la Guerra Civil Espanyola, el feixisme, les Brigades Internacionals, Franco, l’enfonsament del Ciudad de Barcelona i el subsegüent rescat dels supervivents per la gent de Malgrat de Mar.

Vaig portar el mini Brigadista que vaig comprar a la campanya de recaptament de fons Chuffed a classe per ensenyar-lo.

Llavors cada estudiant es va convertir en un expert d’un brigadista en concret i van fer un dibuix sobre ells. Vaig endur-me aquests retrats amb mi a Catalunya i ara estan exposats en la galeria del Solidarity Park, a més que estaran exposats en una exhibició al novembre d’aquest any. Junt amb els estudiants vam explorar els valors de la solidaritat, l’internacionalisme i la llibertat, i aquests mateixos valors impregnen les seves obres.

En el segon taller vam analitzar la cançó d’Eric Faulkner, The Ciudad of Barcelona, que va oferir al projecte de Solidarity Park. Vaig prendre nota de la lletra i notes originals per ensenyar-ho als alumnes. Els alumnes llavors van fer servir les imatges i el text de la cançó, combinat amb els fets que havien après, i van crear una narrativa en forma de llibre desplegable. Aquests llibres també es van presentar a Catalunya, però van tornar a casa dels estudiants degut a l’apreci que els hi tenien.

El següent taller va ser una vídeo-visita en temps real d’en Rob al seu taller, projectada a la classe gràcies a internet i un projector. Eren les 9:30 del matí a Austràlia i la 1:30 de a nit a Catalunya. Va ser brillant que en Rob ens fes una guia ensenyant la seva obra i estudi, a més que les preguntes i el debat van ser molt productives i interessants.

20814273_10155056988123883_1826581753_n (2)

Finalment, un taller de d’escultura, on vam crear monoprints amb vàries plaques de gel circulars. Les obres van ser dissenyades per semblar com un pomell. Els estudiants van donar la millor escultura a la galeria d’art de Malgrat.

Quan vaig anar a Malgrat de Mar vaig ajudar en els esdeveniments del 81 aniversari, que va involucrar uns 100 estudiants locals de dues escoles diferents, una de Malgrat i l’altra de Lloret de Mar. Vaig parlar davant tota una assemblea d’estudiants mostrant la nostra solidaritat des d’Austràlia i explicant-lis el nostre projecte.  I més tard vam fer un taller tots junts, inclosos els estimats professors.

IMG_5157

També vaig ajudar en Rob a preparar el seu estudi, provar de tallar una escultura d’un Brigadista i endur-me una petita pedra d’alabastre cap a casa. Estic tan contenta del progrés fet fins ara. De debò va ser una experiència educativa, amistosa i positiva, tant per els meus estudiants com per mi mateixa.

Student participation in Solidarity Park project.

Gallery of Book-Art from Nowra High School, Australia

Porthole prints of Nowra High School, Australia

Drawings of Nowra High School, Australia

Gallery of all Art

%d bloggers like this: