English / Française / Castellano

Cançó, lluita i solidaritat, del passat i del present. Així va ser el passat cap de setmana del Solidarity Park, un cap de setmana que va unir Màlaga, Malgrat i Tolosa a través d’associacions que lluiten de diferents maneres per mantenir viu el record dels qui ens han precedit, massa vegades oblidats.

Enguany alguns membres de l’Associació “Desbandá” – que commemora la gent de Màlaga i dels voltants que van fugir de les armes i les bombes de les tropes i avions feixistes en una marxa de 5 dies fins a Almeria al febrer de 1937 – van venir a Catalunya per a commemorar als que van fugir a l’exili a França 2 anys després. La seva ruta els va portar davant el memorial del Solidarity Park a Malgrat en record dels Brigadistes Internacionals que van morir 3 mesos després de la “Desbandá”, on membres del Solidarity Park i altres associacions els van donar la benvinguda i van compartir cançons i salutacions.

Mentrestant, a Tolosa, en una reunió de cors que es van conèixer en el nostre festival de Malgrat l’any passat, era fàcil trobar vincles amb la Guerra Civil i l’exili que la va seguir: es va escoltar l’espanyol i el català parlat per persones com la nostra traductora Isabelle, neta de republicans exiliats; Wendy, filla del brigadista internacional Sidney Shostek, assassinat en Belchite.

La trobada, brillantment organitzada pel cor local Cri du Choeur, que enguany tornarà a participar en el Festival del Solidarity Park, va ser una oportunitat per a compartir, practicar, escoltar i cantar cançons de lluita de països diferents, poderoses cançons cantades en el passat per pagesos, treballadors, dones, partisans, massa sovint oblidades, però recuperades per Cri du Coeur i La Cantariza (França), Cor Cochion (Gal·les) i Zbor Praksa (Croàcia). Va haver-hi diversió i un ambient fantàstic. Una ocasió més per a presentar Les aigües de l’oblit i el Solidarity Park, tots dos molt ben acollits, i per a estrènyer llaços amb artistes d’altres països.

Vam acabar el cap de setmana encapçalant el contingent coral, juntament amb Cor Cochion, en la gran manifestació de l’1 de maig, on l’atac a les pensions públiques va ser sens dubte el tema central. Solidaritat en acció!

Gràcies a tots els que heu participat, però especialment als quals ens heu proporcionat allotjament, traducció i menjar. Fins aviat a Malgrat!

le cri du choeur cantarà un concert al festival Solidarity Park el 3 de juny a Malgrat de Mar, més informació aquí