ENGLISH      CASTELLANO

Destiny Omoregie
Destiny Omoregie, Estudiant d’Alemanya, els brigadistes són rescatats

“Brigadistas Return” (El retorn dels brigadistes)

Arte de la exposición.

Exposició a Malgrat de Mar per destacar la solidaritat local i internacional per la creació d’un monument pels herois oblidats de la Guerra Civil Espanyola.

Aquest novembre, per commemorar el 80è aniversari de la marxa dels brigadistes de la Guerra Civil Espanyola, el projecte Solidarity Park (veure press pack) presenta una exposició a Malgrat de Mar, el poble que va presenciar l’enfonsament del vaixell “Ciutat de Barcelona” el 1937.

L’exposició es centra en el procés de creació del monument dedicat a aquells que van morir en l’enfonsament, als que van sobreviure a l’atac i els que van anar a rescatar-los. Hi haurà obres d’art que mostraran contribucions locals i internacionals, d’escoles d’Alemanya i Austràlia, i també interpretacions artístiques dels brigadistes a bord del Ciutat de Barcelona en aquest dia fatal,  “Brigadistas Return” ressalta la importància de la col·laboració per recordar un gran acte històric de solidaritat.

L’artista Rob McDonald també mostrarà una instal·lació dels primers 30 brigadistes, que formarà part del monument commemoratiu final. El monument permanent representarà els brigadistes a bord del vaixell, navegant al cim del món com herois, la instal·lació mostrarà l’altra versió de la història.

La instal·lació és una peça audiovisual que representa el moment en què els brigadistes van cantar la “Internacional” quan el vaixell s’enfonsava. L’obra convida als espectadors a reflexionar: “m’hauria mantingut ferm davant la mort i hauria cantat com un últim acte de solidaritat?”

Amb polítiques cada cop més polaritzades en un món que canvia ràpidament, Solidarity Park s’esforça per donar un exemple de l’artista com a agent de canvi; estimular el diàleg en torn a qüestions crítiques i construir ponts de solidaritat i comprensió a través de l’art col·laboratiu.

“Per mi, el concepte d’art és el concepte del procés de crear art, no la peça acabada. Aquesta exposició és com una instantània del procés, és una instantània important perquè ressalta el procés real de com s’ha estat construint aquest monument. En tot moment que ha estat possible, hem intentat involucrar a les persones en la construcció d’aquest monument, la idea era que no me’n aniria a fer alguna cosa en secret al  meu tallar i ho presentaria després”. Rob MacDonald.