Castellano, English, Français, Deutsch.
Programa Solidarity Park Festival, 2-3 Juny, 2023
Malgrat de Mar
- Espai A – Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal. C/ de Mar 63.
- Espai B – Sala Joaquim Garriga i Riera (Arxiu Municipal). C/ de Mar 63.
- Espai C – Ateneu El Rovell C/ de Mar 77.
- Espai D – Monument de Solidarity Park, ubicat al Passeig de Mar, davant de l’estació de tren.
- Espai E – New Crown and Anchor Pub, Plaça de l’Ancla, 1.
Divendres 2 de juny – tarda i nit
20h-21h. Acte inaugural dels nous ulls de bou del Solidarity Park – Espai D
Inauguració de quatre ulls de bou esculpits en el monument. Els dissenys d’aquestes noves peces van ser escollits entre els participants del concurs de disseny per estudiants de secundària realitzat l’any 2022. Durant la cerimònia hi haurà actuacions de:
- Lectura dramatitzada a càrrec dels actors de La Voz Ahogada Projecte Escènic, Mireia Clemente i Iván Campillo.
- El col·lectiu de música Brigada Intergeneracional. Hi participaran Berni Armstrong i Sergi Danti.
22h-00h. Concert de Joe Solo: “No Pasarán” – Espai C

Joe Solo és un guardonat músic, escriptor, poeta, activista i locutor de Scarborough, Anglaterra. Durant el concert també intervindran Joe Francis, Hull International Brigades Memorial Group, Anglaterra, i Duncan Longstaff, fill del brigadista internacional Johnny Longstaff de Stockton, Anglaterra.
00h-02h. Solidarity Jam Session-Open Mic – Espai E
Trobada de diferents músics i artistes per interpretar cançons de lluita i memòria històrica.
Dissabte 3 de juny – matí
10h-14h i 17h-20h. Mercat d’entitats i associacions de memòria històrica – Espai A
Hi podreu trobar diferents associacions que lluiten per la recuperació de la memòria històrica.
10h-14h i de 17h-23 h. Making of Solidarity Park Exhibition – Espai C
Exposició permanent que mostra com s’ha desenvolupat el procés de creació del projecte Solidarity Park els darrers cinc anys.
10h-12h i de 13h-14h. Recreació històrica – Espai A
El grup de recreació XV Brigada Mixta es dedica a donar a conèixer i preservar la memòria de la Guerra Civil mitjançant teatralitzacions i recreacions de batalles. La primera part del matí representaran un hospital de campanya i el reclutament de la Columna Malatesta a l’inici de la Guerra Civil. De 13h a 14h recrearan un enfrontament durant els Fets de Maig de 1937.
10h-14h i 17h-23h. “El vaixell de la memòria” (Instal·lació artística feta per estudiants) – Espai A

“El vaixell de la memòria”, és una instal·lació artística creada per estudiants d’art de 4t d’ESO de l’Institut Martí Pous de Barcelona, l’IE Lloret de Mar, les Escoles Fonlladosa, l’Escola Vedruna i l’Institut Ramon Turró de Malgrat de Mar. Els estudiants l’han dissenyat mentre treballaven a classe la història de l’enfonsament del vaixell Ciudad de Barcelona i les Brigades Internacionals. Alguns d’aquests dissenys es gravaran al monument Solidarity Park durant el festival de 2024. Quan acabi el festival la instal·lació iniciarà un recorregut per les escoles participants que començarà a l’Institut Martí Pous de Barcelona.
10h- 11h. Xerrada: “Malgrat de Mar i la defensa de la Tordera durant la Guerra Civil” – Espai B
Joan Garcia, responsable de la pàgina d’investigació i divulgació històrica La Selva 1936, explicarà com es va organitzar la defensa de Malgrat i la zona de la Tordera durant la Guerra Civil.
11h-11.30h. Inauguració del mural de Roc Blackblock – Espai C
El grafiter Roc Blackblock presentarà el mural que ha elaborat a l’Ateneu el Rovell dedicat a la lluita antifeixista de les Brigades Internacionals.
11.30h-13h. Presentació del llibre Voluntarios por la Revolución. La Milicia Internacional del POUM en la Guerra Civil Española d’Andy Durgan – Espai B
L’ historiador britànic Andy Durgan, especialista en el POUM durant la Guerra Civil i assessor de Ken Loach a la pel·lícula Tierra y Libertad, presentarà el seu últim llibre dedicat als voluntaris internacionals que van integrar-se a les milícies del POUM.
14h-16h. Dinar popular – Espai A
Places limitades. Per inscriure’s, envieu un correu a info@solidaritypark.com
Dissabte 3 de juny – tarda
17h-18h. Taller de corals obert al públic – Espai B
A càrrec de Bruno Coffineau del cor Le Cri du Choeur de Toulouse.
Places limitades. Per inscriure’s envieu un correu a: info@solidaritypark.com

18.30h – 19-30h. Presentació i lectura dramatitzada del llibre Coratge sota el foc. Dones nord-americanes a la Guerra Civil Espanyola de Helena G. Vancells – Espai B
Presentació i lectura a càrrec de l’historiador Alfonso López Borgoñoz de l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya i Mireia Clemente de membre de l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya.
Aquest llibre explica les històries de vint dones nord-americanes que van arriscar la vida a la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Com a dones, les seves contribucions per salvar vides sovint han estat ignorades, minimitzades o oblidades.
19.45h – 20.30h. Concert de cors de lluita de Barcelona – Espai A
- Coral Roig Encès – coral formada per membres de les CCOO de Barcelona que tenen com a part en el seu repertori cançons que expressen lluites per la llibertat, la democràcia, el treball i els drets socials.
- Cor dels Iaio flautes – coral sorgida arran del Moviment 15-M. Són lluitadors i lluitadores que mantenen vius els records per a la propera generació.

20.30h-21.30h. Sopar
21.30h-23.45h. Concert: “Superem el patriarcat per una vida digna” – Espai A.
- La Brigada intergeneracional és un col·lectiu de músics que des del 2013 comparteixen la seva creativitat al servei de la lluita per la memòria democràtica. Aquest concert és el llançament del seu 3r disc col·lectiu. Hi participaran Rusó Sala, Maria Joao Moreno, Dani Caracola, Kike Ubieto, Berni Armstrong i Sergi Danti
- Joe Solo
- Cri du Choeur cor de Toulouse que interpreten cançons de lluita de tot el món.
00h-02h. After Party – Espai E
Diumenge 4 de juny
12h. Assemblea i vermut – Espai C
Una trobada per acomiadar-se, reflexionar i parlar del festival de 2024.
Espais
- Espai A – Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal. C/ de Mar 63.
- Espai B – Sala Joaquim Garriga i Riera (Arxiu Municipal). C/ de Mar 63.
- Espai C – Ateneu El Rovell C/ de Mar 77.
- Espai D – Monument de Solidarity Park, ubicat al Passeig de Mar, davant de l’estació de tren.
- Espai E – New Crown and Anchor Pub, Plaça de l’Ancla, 1.
Educació, Memòria, Art i la lluita antifeixista
El festival Solidarity Park és un projecte artístic i educatiu que s’inspira en la història del Ciudad de Barcelona, un vaixell que transportava brigadistes internacionals que va ser enfonsat per un submarí franquista davant de la costa de Malgrat de Mar el 30 de maig de 1937.
En l’aniversari d’enguany, el 30 de maig, 120 alumnes de 4t d’ESO participaran en activitats per recuperar la memòria històrica i crear art per commemorar aquest fet històric. Aquest acte s’emmarca dins de les activitats que desenvolupa durant tot l’any el projecte Solidarity Park en els instituts, ja que la memòria històrica només perdurarà si és a les mans dels joves.
Aquest festival és també un espai cultural perquè els antifeixistes es reuneixin per debatre, planificar i gaudir de l’art de la resistència, la lluita i la memòria democràtica. Hem d’aprendre de cadascú i crear una alternativa al creixement de les idees de l’extrema dreta.
El nostre objectiu és fomentar la participació i implicar el màxim de gent possible en el creixement d’aquest festival. Per aconseguir-ho, organitzem periòdicament assemblees que permeten que les persones esdevinguin participants actius del projecte. Creiem fermament que les Brigades Internacionals voldrien que honrem la seva memòria lluitant pels valors pels quals van lluitar: llibertat, internacionalisme i solidaritat. La nostra missió és crear un món on s’erradiqui la desesperació que engendra els horrors del feixisme, substituint el sistema cobdiciós impulsat pel benefici per un que valori la justícia, la igualtat i la dignitat humana.
Email Info@solidaritypark.com
Twitter @solidarity1937
Facebook @solidaritypark
Instagram solidarity_park